Focussen

 

Deze methode doe je aangekleed en zittend op een stoel. Focussen is een proces van luisteren naar de signalen die je lichaam je aanreikt, een methode die je kan toepassen wanneer je het gevoel hebt dat je bijvoorbeeld niet meer zo goed weet hoe het met je is. Je lichaam geeft wel signalen, maar je luistert er niet naar. Of wanneer je bijvoorbeeld vastloopt in malende gedachten en niet meer weet wat je van binnen voelt. Het kan ook zijn dat je steeds de verkeerde keuzes maakt, maar dat pas achteraf constateert.

Wanneer je gaat focussen, richt je je aandacht op wat je in je lichaam ervaart. Je kan het zien als een reis door het lichaam. Je verkent zonder oordeel en ook zonder direct een oplossing te willen. Door dat met een open en respectvolle houding te doen, kunnen lichaamservaringen zich openbaren. Soms merk je dat je b.v. een akelig gevoel in je buik hebt, een soort benauwdheid rond je keel, of een ruim gevoel in je borst of een bruisend gevoel in je buik. Je voelt dan wel dat zo’n gevoel iets te betekenen heeft, maar je weet niet altijd wat. In je dagelijks leven sta je lang niet altijd stil bij dergelijke sensaties. Je hebt er misschien geen tijd voor of geen zin in, of je weet er gewoon geen raad mee. In heel veel situaties merk je waarschijnlijk niet eens op dat je lichaam reageert op wat je meemaakt. Wanneer je gaat focussen richt je je aandacht juist wel op wat je in je lichaam ervaart. Door dat met een open en respectvolle houding te doen én met behulp van verdere ‘focusstappen’ ontvouwen je lichamelijke ervaringen zich. Dat geeft meer inzicht in de betekenis en samenhang ervan met je leven.

Wie bedacht het focusproces?

Focusing komt uit de ervarings- en cliëntgerichte psychotherapie. Filosoof en psycholoog Eugene Gendlin Ph.D. was degene die het focusproces naar zijn zeggen ‘ontdekte’ bij mensen die van nature focussen. Omdat deze mensen opmerkelijk snellere resultaten boekten bij psychologische hulpverlening, is Gendlin dat proces nader gaan bestuderen en beschrijven. Hij heeft het wereldwijd uitgedragen. Voor zijn ontwikkelingen van de experientiele psychotherapie is Gendlin tot driemaal toe onderscheiden door de ‘The American Psycological Association’.


Het door Gendlin en zijn vrouw Mary Hendricks opgerichte Focusing Institute (TFI) is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie die het focussen in zowel wetenschappelijke als bredere kring verspreidt. Zie www.focusing.org.